Tribina “8. mart – feminističko nasljeđe i borba danas” održat će se u utorak, 6. ožujka u 19 sati u prostoru Kluba studenata Filozofskog fakulteta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivana Lučića 3.

U suradnji Inicijative za feministički Filozofski i Faktiv-a organizira se tribina o 8. martu – Međunarodnom danu žena kako bi se podsjetile/i da u današnje doba neoliberalnog kapitalizma 8. mart nije samo dan slavlja i prisjećanja, nego i dan otpora i borbe. Također, ovim putem želimo ukazati koliko je bitno izaći na ulice za 8. mart i pokazati da zahtijevamo i provodimo promjenu.

Na tribini će govoriti:

Nina Čolović, diplomirana lingvistkinja, aktivistkinja te članica Trans Aid-a i AUT-a
– o historijatu osmog marta – kako i zašto je određeni dio historijata borbe žena potisnut i vezano uz to, osvrnut će se i na borbu radnica kao neizostavan dio kada se govori o historijatu osmog marta i ženskoj borbi općenito.

Sanja Kovačević, diplomirana knjižničarka, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, aktivistkinja te članica Faktiva i Radničke fronte
– o tome što nam znači 8. mart danas kao simboličko i konkretno političko mjesto borbe za naša prava, zatim za što se konkretno danas borimo u Hrvatskoj, ali i globalno te kako i zašto je marš dio te borbe. Dat će i nekoliko primjera iz suvremenije povijesti i osvrnuti se na samu organizaciju marša.

Viktorija Ćurlin, studentica ruskog jezika i književnosti i antropologije te članica Inicijative za feministički Filozofski i AUT-a
– fokusirat će se na neke izazove feminizma danas: pitanje (ne)inkluzije marginalnih skupina žena, odnos mainstream feminizma i queer žena, odnos prema nebijelim ženama te će problematizirati kapitalizam, tj. emancipaciju žena u postojećem ekonomskom sistemu.

Tribinu će moderirati Petra Kurtović, studentica filozofije te članica Inicijative za feministički Filozofski i Faktiv-a.