Aula Knjižnice FFZG-a. Foto: Denis Gaščić/FFZG

STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA ZATRAŽIO JE OD STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU DA ODREDI SVOJ STAV O DODJELI POČASNOG DOKTORATA MILANU BANDIĆU

U svjetlu nedavnog prijedloga dekana muzičke akademije prof. Cikojevića da Sveučilište u Zagrebu dodjeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ovim putem tražimo od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da prije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na svojoj skupštini donese stav glede tog prijedloga

Ne izbjegavajte odgovornost!

Smatramo to važnim s obzirom na to da u Senatu sjede i studentski predstavnici s pravom glasa kojima je obaveza zastupati interese studenata, a odobrila ih je Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao predstavničko tijelo svih studenata ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o ovako simbolički važnoj odluci. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako bi dodjela ovakvog priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

Dosta je šutnje!

Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću. Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje bi trebali predstavljati.

Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana.

Pridružite se!

Ovim putem pozivamo i sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže ovaj zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu