Podrška prosvjednom skupu ,,Raskid! 5″

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim putem daje potpunu podršku prosvjedu „Raskid! 5“ koji će se održati 14. 10. ove godine.

Ističemo kako je nama kao Studentskom zboru, borba za sekularno i besplatno obrazovanje  glavna zvijezda vodilja. Stava smo kako je sekularnost, kao princip odvojenosti religijskih i državnih institucija, od izuzetne važnosti za obrazovanje, našu državu i sve njezine građane. Sekularnost obrazovnih institucija pruža nam progresivno, kritičko i nedogmatično razvijanje  misli u svim područjima znanosti, pa tako i obrazovanja. Smatramo kako ugovori između Vatikana i Republike Hrvatske ugrožavaju ustavno načelo sekularnosti i prijete sekularnosti obrazovnih institucija.

Nažalost, pokušaj napada na sekularno načelo javnog obrazovanja nedavno smo osjetili i vlastitoj koži kada je bivši dekan Vlatko Previšić pokušao dovesti na snagu ugovore koji bi omogućili integrirani studij s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i studente našeg Fakulteta stavili u diskriminatoran i nezavidan položaj. Premda, uz dugu borbu, ugovori s Katoličkim bogoslovnim fakultetom nisu sklopljeni ne treba držati do toga kako se sekularnosti na Filozofskom fakultetu (ili bilo kojem drugom) neće moći ponovno zaprijetiti dok god su Vatikanski ugovori na snazi. Stoga prodžavamo daljnja nastojanja prema borbi za sveopću sekularnost države, pa tako i obrazovanja.

Jedan svijet, jedna borba!

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Foto: Denis Gaščić/FFZG