Poruka studentskog pravobranitelja u potresnim vremenima

Studentski pravobranitelj Filozofskog fakulteta Denis Gaščić uputio je u ponedjeljak poruku studentima oko aktualnih događanja.

Drage kolegice i dragi kolege,

dopustite mi da vam se u ovim, nažalost doslovno, potresnim vremenima obratim s nekoliko riječi.

Događaji koje gledamo i u kojima sudjelujemo ovih dana možda će više nego išta prije utjecati na naše živote. Epidemija novog koronavirusa već je promijenila način na koji studiramo i radimo, a jučerašnji potres, znate i sami, oštetio je i našu fakultetsku zgradu , a posebno urušio police u Knjižnici. Zbog protuepidemijskih mjera, popravci će se nažalost oduljiti.

Vremena u kojima živimo, složit ćete se, nisu nimalo laka. Zato vam želim ukazati na nekoliko stvari.

Kao prvo, jako sam ponosan na sve vas koji sudjelujte u snimanju online lekcije za učenike osnovnih i srednjih škola, koje oni prate na YouTubeu i televiziji. Svojim velikodušnim trudom pokazujete kako Filozofski nije samo obični fakultet, već, prije svega, način života. Ponosan sam i na sve vas koji ste jučer pomogli u čišćenju ulica našega grada.

Ispred nas je dug period u kojem nas očekuje nekoliko izazova. Prvi i najvažniji je online odvijanje fakultetske nastave. Imajte na umu kako je ona novina ne samo za vas, nego i za vaše nastavnike. Pomozite im. Samo uz pomoć dobrog i kvalitetnog feedbacka, ona će moći biti i uspješna.

Ne ustručavajte se stoga reći kada nešto ne valja, kada nešto nije onakvim kakvim mislite da bi trebalo biti. Upravo je ta ‘buntovnost’ glavna odlika Filozofskog fakulteta, kojeg, kako ja često volim isticati, mnogi od milja, ali i s pravom, nazivaju bastionom kritičke misli i progresivnih društvenih snaga. Dokažite da su u pravu!

Ne mislim pritom samo na akademski život. Život u izolaciji redefinirat će svijet u kojem živimo i dovesti u pitanje neke koncepte o kojima nikad prije nismo ni razmišljali. Na nama, kao društvenjacima i humanistima, bit će da odgovorimo na mnoga, novootvorena pitanja. Svijet nakon ovih pošasti tražit će obnovu, baš kao i zgrade u kojima živimo, a očekuju nas i gospodarske poteškoće.

Čuvajte se! Prvenstveno virusa. Pazite na sebe i na svoje bližnje. Vodite brigu o sebi i o svojim higijenskim navikama. I vježbajte, molim vas.

No, čuvajte se i drugih stvari. Možda nije na meni da vam govorim ovakve stvari, ali osjećam se dužnim upozoriti vas i na njih. Dok se skrivamo od virusa, konstantno smo online. Računalni algoritmi prate sve naše korake i postoji opasnost da nas upoznaju bolje od nas samih. U tom slučaju, upozorava nas povjesničar Yuval Noah Harari [1], izgubit ćemo kontrolu nad svojim životom jer će naše akcije postati predvidljive te se otvara mogućnost da netko nama manipulira [2].

Iskoriste stoga ovo vrijeme da poslušate savjet s Apolonova hrama u Delfima – Γνώθι Σεαυτόν (gnothi seauton), spoznaj sebe samoga. Volio bih da vam mogu reći kako da to učinite, ali ne znam.

Propitkujte! Koristite informacije iz raznih izvora. Nemojte ostati zarobljeni u filter-mjehuriću [3] vijesti koje algoritmi na društvenim mrežama i tražilicama pripremaju za vas. Sami tražite, pitajte i ne odustajte. Od studenata Filozofskog fakulteta to se očekuje.

Brinite jedni o drugima! Održavajte redovito kontakte s kolegama. Zovite svoje prijatelje, javite se ljudima s kojima se dugo niste čuli. Nemojte dopustiti da vas fizička udaljenost udalji jedne od drugih. Jer, potrebniji smo si nego ikada prije. Čovjek je ipak ζῷον πολιτιϰόν (zoon politikon) [4] – društveno biće. Ne govorim vam napamet: moj najbolji prijatelj odselio je iz Hrvatske i sada živi 1.500 kilometara dalje, no s njim komuniciram bolje nego s neki ljudima koje vidim svakodnevno.

Posebnost našeg fakulteta upravo je u tome što smo, vjerojatno zbog otvorene dvopredmetnosti, toliko različiti. Puno nas je i dolazi do razmjena ideja. Nemojte da to sada zamre. Najvažniju lekciju na Filozofskom ja sam naučio na onim stepenicama preko puta ulaza, između predavanja. Ona glasi: Život nije ozbiljan [5]. Shvatite je kako smatrate da je trebate shvatiti.

Budite hrabri! Mnogi od vas su ovih dana, pomažući drugima, pokazali brigu o drugima. Ja ću vas sada zamoliti nešto drugo: brinite o sebi. Nemojte se bojati reći nekome da vas je povrijedio, ne bojte se tražiti pomoć kada vam je potrebna. Takve će vam stvari, naučio sam u proteklih godinu dana, samo dovesti u još veće probleme.

Ako išta trebate, možete mi se bilo kada javiti putem Facebooka, Instagrama, Twittera ili me nazvati na 091 6400 242 (imam i Snapchat, napravio sam i TikTok, ali, zbog svojih godina (24), nisam baš siguran kako se koriste).

Radite! Nemojte da vas ove okolnosti udalje od vaših snova. Pišite seminare, izađite i na ispite, čak ako i oni budu online. Gdje zapne, tu ćemo popravljati. Iskoristite ovo vrijeme za rad na sebi. Da, bit će tu problema, posebice jer građa Knjižnice neko vrijeme neće biti dostupna.

Kolegice i kolege,

volio bih vam sada reći koliko dugo će ovo trajati, ali ne znam. Ne ovisi (samo) o nama. Molim vas da se zajedničkim snagama potrudimo da prebrodimo krize pred nama. Jer, zapamtite: Filozofski fakultet nije ona realsocijalistička zgrada na zagrebačkom Vrbiku zahvaćena potresom, nije to ni onaj natpis na njezinu ulazu; nismo to čak ni svi mi koju u nju sada ne možemo doći. Filozofski je ideja i, kao smo već rekli, način života. Nemojte to zaboraviti!

Puno pišem, al’ opet… imate sreće da se nisam snimio jer još više pričam. Ovdje ću stati.

U nadi da će D7 čim prije biti puna, čuva vas (nažalost ne od virusâ)

Denis Gaščić,
studentski pravobranitelj

Reference:
[1] Harari, Yuval Noah. U: (N.N.). INTERVIEW/ Yuval Noah Harari: Mankind still has time to stop rule by computer algorithms. // The Asahi Shimbun. (4.10.2019.). URL: bit.ly/2y3OdLT [23.3.2020.].
[2] Ibid.
[3] Pariser, Eli. Beware online filter bubbles // TED Talks. URL: bit.ly/2JfwIdD [23.3.2020.].
[4] Aristitel. Prema: zoon politikon // Hrvatska enciklopedija. URL: bit.ly/2UqzToc [23.3.2020.].
[5] Jugkala, Filip. Osobni razgovor.