Zaustavimo povećanje cijene ECTS-a!

Nemojte prenagliti s veseljem oko obrane cijene ECTS bodova, na jučerašnjoj sjednici donesena je još opasnija odluka. Ta odluka jednako je neprihvatljiva i štetna za studente Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta.

Sada će, umjesto povećanjem školarine, povećane troškove Rektorata morati platiti fakulteti izdvajanjima iz vlastitog proračuna koja su povećana s 5% na 10%, što na razini cijelog Sveučilišta iznosi 15 milijuna kuna.

Riječ je o znatnom povećanju koje može rezultirati samo pritiskom fakulteta na studente, tako da će u krajnjem slučaju studenti biti ti koji će kroz rast cijena upisnina, potvrda i diploma snositi povećane „životne troškove“ Rektorata, kako se izrazio rektor Boras. Naravno, odrazit će se to i na znanstvene, istraživačke i stručne djelatnosti, ali i na infrastrukturu na samim sastavnicama, naročito onima koje nemaju komercijalni izvor (dodatnog) prihoda.

Koji su to ,,životni troškovi”, nije nam poznato jer je rektor na upit nekih prisutnih na sjednici odbio razjasniti kako se troši novac. Davani su općeniti razlozi za povećanje, a navodno je jedan od njih povećanje davanja profesorima emeritusima.

Podsjetimo da je mjesečni dodatak profesorima emeritusima, kojih Sveučilište u Zagrebu broji malo manje od dvije stotine, 1.833,59 kuna neto, dok za studente Sveučilišna stipendija iznosi samo 1000 kuna i studenti je primaju samo deset mjeseci, a socijalne stipendije ne postoje. Što ponovno dokazuje kako postoji ozbiljni odmak od studenata i neosjetljivost za njihove životne i akademske potrebe.

Sveučilištu nisu u primarnom fokusu studenti i odgajanje kvalitetnih mladih znanstvenika, nego grčevito držanje statusa quo, što rezultira stalnim rastom studentskog i građanskog nepovjerenja prema najvećem hrvatskom sveučilištu.